שנה לתוך המלחמה הארוכה אנו מוצאים עצמינו המטפלים, נאלצים לעתים באמצע שעת טיפול זוגי לעצור ולמצוא מחסה עם מטופלינו בחדר מוגן או מקלט, כי נשמעת לפתע אזעקה. מהן התחושות שאנו חשים כמטפלים? כיצד והאם המצב האבסורדי הזה משפיע על תהליך הטיפול הזוגי? איך אנו מתמודדים עם הגבולות שנחצים במפגש טיפולי שכזה?
תיאור מקרים שלי בקליניקה לטיפול זוגי (השמות בדויים)
דינה ושלמה הגיעו אלי לראשונה לטיפול זוגי בערב שבו אזעקה נשמעה במחצית שעת הטיפול הזוגי. בביתי שלי ישנו ממ"ד בקומת הקליניקה. עצרנו את הטיפול ועברנו לממ"ד שבתוכו ישבו גם בעלי ובתי הבכורה, שהייתה בביקור מחו"ל שם מתגוררת. מאחר ואלה היו מטופלים שלא הכרתי וזו הייתה שעתם הראשונה חשתי מתח במעמד ואיך יהיה מפגש ההיכרות גם עם בני משפחתי. מאחר ודינה היא דוברת אנגלית וחיה בארץ רק מספר שנים, התפתחה שיחה באנגלית בין בתי ובינה. מאחר והזוג השאיר ילדים מתבגרים בבית להם הם דאגו, הם כבר לא היו פנויים מנטלית להמשך טיפול באותו ערב. שוחחנו על כך והם העדיפו לעצור את המשך השעה כשיצאנו מהאזור המוגן, ולנסוע הבייתה.
בפגישתנו הבאה שאלתי את הזוג על פגישתנו הראשונה הזו, והם דיברו על חוויתם מהפגישה הראשונה שבה חשו מחוברים אלי. הם דיברו על האנושיות והדאגה כלפיהם שהם חשו ממני כמטפלת, ואף על כך ש: "כולנו כבני אדם חווים את אותה חרדה ודאגה, ואנחנו באותה סירה". מאחר ואנו כבר בתהליך מתמשך של כ-6 מפגשים אני חווה שהחוויה הראשונית הזו יצרה פתיחות וכנות בין בני הזוג בדיאלוג האימגו באמצעותו משוחחים במפגשים. בעקבות חווית הישיבה בממ"ד הם חשו ביטחון בי, ולדבריהם הם מעולם לא שוחחו כך ביחד בדיאלוג שהביא אותם לעומק של הבנה אחרת זה את זו. דבר זה הוא משמעותי כי הם הגיעו לטיפול זוגי בעקבות משבר שנוצר כשדינה הביעה רצון לעזוב את הקשר ביניהם ולהיפרד.
גילה ושמעון זוג בשנות סוף ה-40 לחייהם, היו בטיפול זוגי עשירי כאשר אזעקה נשמעה בחדר הטיפולים. במקרה זה איש מבני ביתי לא היה בבית ככה ששלושתנו נכנסנו לממ"ד. מאחר וכולנו כבר 'מורגלים' למרחבים מוגנים אליהם אנו נכנסים מעל שנה, הם שאלו אותי אם נוכל להמשיך בדיאלוג גם בממ"ד, בפרט כששמענו את יירוט הטיל ברקע. בדקתי עם שניהם אם אכן הם מרגישים שיכולים להתפנות לכך רגשית ולהפתעתי נשארנו בממ"ד לעשרים הדקות שנותרו כדי לסיים את הנושא שגילה העלתה בדיאלוג אותו עשתה. בפעם זו הייתי הרבה יותר רגועה, מכירה את המטופלים הללו זה זמן, והבנתי שגילה הייתה זקוקה להמשיך ולתאר לשמעון חוויה שלה בנושא שהעלתה בפגישה הזו ושלא רצתה לקטוע את השעה, למרות העצירה למעבר למקום מוגן. היא הודתה לי על הגמישות שלי להמשך שעת הטיפול הזוגי גם בתנאים שנוצרו.
בדוגמה האחרונה מדובר בזוג שמפונים מאחד הקיבוצים באזור עזה, זוג שחווה טראומה קשה בהיותם בממ"ד בביתם בשיבעה לאוקטובר 2023. במרחב זה הם שהו שעות ממושכות, תוך כדי זה ששומעים את היריות מחוץ לביתם, חושבים על כך ש"תיכף ייכנסו המחבלים להרוג גם אותנו", עד שלמרבית המזל כוח של צה"ל חילצם בלילה. ענבל ויקי שהו עד כה בקיבוץ אליו פונו ובעתות אזעקה -במקלטים, שהכילו הרבה אנשים. הממ"ד של ביתי הזכיר להם את הממ"ד בבית שלהם בעוטף עזה, הן בגודלו והן בצורתו. יקי פרץ בבכי עוצמתי כשנכנס לממ"ד והיה זה רגע מאד אינטימי כשענבל חיבקה אותו חזק למספר דקות ממושכות. לכשיצאנו מהממ"ד יקי אפשר לעצמו לספר לראשונה את חוויתו בביתם בשיבעה באוקטובר, מה שנמנע מלעשות חודשים רבים קודם מרצון להדחיק את החוויה המטלטלת שעברו.
אני מביאה דוגמאות אלו כי שנה לתוך המלחמה אני מוצאת עצמי ממש גמישה ולא רואה את חציית גבולות הטיפול המקובלים עלינו במעמד זה כנושא שמקשה בהכרח על הטיפול, או עלי כמטפלת. נהפוך הוא. המעמד מאפשר לי להכיר פן נוסף של המטופלים, הן זוגי והן אישי: איך מתמודדים עם הפחד שמעוררת אזעקה, מה מתרחש ביניהם כזוג באותו מעמד. מה שחיוני מאד זה לדבר על כך בשעה הטיפולית ולשמוע על החוויה של המטופלים במעמד כזה, ואיך מרגישים. ההתעניינות שלנו כמטפלים, הישיבה המשותפת בחדר מוגן, בהחלט יכולים לקרב ולהאיץ את עבודת המטופלים. אף המטופלים עצמם רואים איך אנו כמטפלים מתמודדים במעמד שכזה, קולטים את האנושיות שבנו ושכולנו בני אדם החווים רגעים קשים ומפחידים, מה שמשותף בשנה זו לכל העם שלנו.
כתבה ליאורה גרינהאוס – מטפלת זוגית ומשפחתית ותיקה ומומחית בטיפול אימגו.
ליאורה גרינהאוס, מומחית רבת שנים בטיפול זוגי ומשפחתי, מרצה ברחבי הארץ, מלמדת ומדריכה בטיפול זוגי, מייצגת את ישראל בארגון האימגו העולמי, ומחברת הספר "מסע זוגי מרומנטיקה לאינטימיות". טיפול זוגי בגישתי מאפשר תירגול של חיוביות העוצר את הדינמיקה השלילית והריקוד הזוגי ההרגלי.
מוזמנים לסדנה לזוגות בשיטת האימגו במכון שינוי, קיבוץ גליל-ים, הרצליה. אם אתם מאמינים שחייכם הזוגיים יכולים להיות טובים ומהנים יותר ואתם רוצים לעשות שינוי, סדנת האימגו נועדה לכם.
ההרשמה על בסיס מקום פנוי בטלפון: 052-8334457.