טיפול משפחתי בשיטת אימגו. הזדמנות משפחתית להבנה ותקשורת

ייחודו ויתרונותיו של טיפול משפחתי בשיטת אימגו

טיפול משפחתי בשיטת אימגו משמש הזדמנות למשפחה כולה לייצר ביחד הבנה ותקשורת ההופכים יחסים תגובתיים למקור בטחון.

המשפחה כפינת מבטחים

המשפחה הינה "יחידה רגשית" שאליה נולדים הילדים. היא משמשת מעין עדשה דרכה הילדים לומדים להביט ולהבין את העולם סביב: מהי אהבה? מה זה קשר משפחתי? המשפחה אמורה לשמש מעין "מקום מבטחים", אליו מגיעים יומיום מפעילויות שונות- גן, בי"ס, עבודה, יחסים עם אנשים, והיא מקור להבנה, אמפטיה, התחשבות, קבלת אהבה ותשומת לב. לחוויות שחווים בעיקר הילדים במשפחה יש השפעה רבה על עיצובם: איך ילמדו להתמודד רגשית בצעירותם ובבגרותם? מה הם ילמדו להדגיש בחייהם הבוגרים? איזה טיב יחסים הם יצרו ואיך ילמדו לאהוב את עצמם ואחרים? הקשר בין ההורים לילדיהם משמש מקור חשוב לביטחון העצמי של הילד. השאלה "האם אני אהוב?" האם מבינים אותי?" "האם אני מוערך על מי שאני"? הן שאלות המעסיקות בצורה לא בהכרח מודעת את העולם הפנימי של הילד.

מה קורה במציאות ההוויה המשפחתית?

ההורים מלווים את ילדיהם בדאגה רבה לשלומם. התפתחותם ושמחתם של הילדים מעסיקה אותם. הקשר עם הילדים הוא לא אחת מורכב מאד מאחר ומה שההורים מצפים או חושבים שטוב לילד, אינו בהכרח תואם את יכולותיו או צרכיו הוא מהם. ההורים מתנהלים פעמים רבות בתגובתיות כלפי ילדם, מה שמייצר את תגובת הנגד של הילד כלפיהם. נוצרת תגובת שרשרת וכך נבנה מעגל תגובתי שסובב סביב צירו , מייצר תסכול רב של כל הצדדים, ומשפיע על האווירה בבית.

בתוך כל הורה ישנה "הטבעה" של מודל ההורות שהוא חווה כאשר היה ילד במשפחת המוצא שלו. המאבקים עם הילדים מגרים את פצעיו של ההורה בהתמודדותו כילד מול הוריו שלו בעבר. הילדים לא אחת זקוקים בדיוק למה שההורה היה זקוק לו כשהיה קטן ולא קיבל. לא פעם ההורים חוזרים על דפוסים של התנהגות אותם למדו בבית כילדים ואפילו שאמרו לעצמם: " אני לא אתן לילדים שלי לחוות זאת". בנוסף, ילדים מאתגרים את הזוגיות של ההורים. כאשר הזוגיות אינה חזקה/טובה, כאשר ההורים אינם משמשים "צוות" העובד ביחד כדי להיות מקור סמכות , הכוונה ושימת גבולות ברורים, הילד יקשה עליהם עוד יותר וישמש עבורם אתגר לשינוי. ככה הילד יגרם להורים לחשוב על טיפול משפחתי.

מתי כדאי ללכת לטיפול משפחתי בשיטת אימגו ומה היתרון של טיפול זה?

ילדים במשפחה לרב "יתנהגו" את מה שמציק להם. לא תמיד יש להם את היכולת או הביטחון לבטא את מה שקשה להם ואת מה שלו זקוקים. אין להם את המודעות, יכולת ההמשגה ויכולת התקשורת על עצם הבעיה. קשייהם יתבטאו למשל בירידה בלימודים, הסתגרות בחדר, התחצפות להורים או קושי לשתף פעולה.

הסימפטומים הם נפשיים או פיזיים. ישנן לעתים תופעות של קשיי למידה או הפרעות קשב וריכוז שההורים אינם יודעים איך לטפל בהם והם מתנהגים כלפי הילד באופן שמלבה את הבעיה ולא מיטיב עמה. להורים הרבה פעמים אין כלים מתאימים לגשת לפתרון אחר. הורים נוטים לאמור לעצמם שהבעיה טמונה בילד. " אם רק היה מתנהג אחרת הכל היה מסתדר". ככה שאיפתם בטיפול תהיה שהמטפל יעזור לילד עצמו ו"יישר אותו".

טיפול אישי לילד אשר אינו מתייחס לדינמיקה המשפחתית ולמערכת המשפחתית, לא ממש ייצר את התנאים לשיפור האמתי הנדרש לאורך זמן, גם אם הילד עצמו עשה כברת דרך. הטיפול המשפחתי מאפשר להבין לעומק את הדינמיקה המשפחתית על כל מרכיביה, ככה שייווצר פתח לתקשורת אחרת בין הורים לילדיהם ובין ההורים זה כלפי זו. הטיפול המשפחתי יוצר את החוויה המיוחדת של חיבור חדש בין בני המשפחה. טיפול משפחתי נותן כלים להפוך את ההתנגדויות, המאבקים, הפגיעות, למקור הבנה, אמפטיה, תמיכה.

הייחודיות של טיפול משפחתי בשיטת האימגו שטיפול זה ממש מלמד כלים לקשר ולתקשורת, שמסייעים להפוך את חוסר האונים והתסכול לשפה חדשה של תקשורת אוהבת. אותם הכלים משמשים גם את ההורים בגיבוש צוותיות אחידה, לימוד יצירת תמיכה זה כלפי זו. הרבה פעמים כאשר בטיפול המשפחתי ישנה התייחסות והעצמה של הזוגיות, זה כשלעצמו מאד מיטיב את מצבו של הילד. זוגיות טובה משמשת מקור ביטחון מאד חשוב לילד. בטיפול משפחתי היחסים שייווצרו בין בני הבית יהיו יחסים של מודעות ולא בהכרח תגובתיות. ככה יחזר לבית שקט ופתיחות שתאפשר לכל אחד מבני המשפחה לבטא את הפוטנציאל הגלום בו.

בטיפול המשפחתי אני רואה לא אחת ילדים בוגרים/ילד בוגר עם הוריו או אחד מהוריו. כלי הדיאלוג של האימגו מאפשרים לשניים להצעיד את הקשר ביניהם למקום חדש: להתבונן בעיניים אחרות על התגובתיות ההדדית שלהם זה כלפי זו, לייצר תקשורת פתוחה, מקרבת ואמפטית ולרפא את פצעי העבר.

Call Now Button דילוג לתוכן